Otkriveni dosad najmanji egzoplaneti, među njima i novi ‘Mars’

Sva tri planeta okreću se oko zvijezde KOI-961 i manji su od Zemlje. Najveći ima 0,78 radijusa Zemlje, drugi 0,73, a treći i najmanji tek 0,57 (poput Marsa).

Za sva tri planeta NASA-ini astronomi vjeruju kako su stjenoviti, poput Zemlje, ali da su njihove orbite ipak preblizu njihovoj zvijezdi. To zapravo znači da se ne nalaze u onoj ‘zelenoj zoni’ pogodnoj za nastajanje vode, a time i života.

Od preko 700 potvrđenih egzoplaneta koji se okreću oko svojih zvijezda, tek se za nekolicinu pretpostavlja da su stjenoviti. ‘Pronaći jedan planet malen poput Marsa je sjajno i sugerira da svugdje oko nas vjerojatno ima puno stjenovitih planeta’, istaknuo je Doug Hudgins, astronom koji radi na Kepler projektu.

Pronađeni egzoplaneti nazvani su redom KOI-961.01, KOI-961.02 i KOI-961.03. Kepler nastavlja svoju misiju te promatra čak 150.000 zvijezda i traži tragove koji bi upućivali na postojanje planeta u njihovim orbitama. Da bi se zabilježeni podaci mogli tumačiti kao planet, signal mora zatitrati barem triput, što znači da Kepler mora zabilježiti taj mali titraj koji planet napravi prolazeći ispred zvijezde minimalno triput.

Dnevnik.hr