Koji nas astronomski fenomeni očekuju u 2012. godini?

4. siječnja 2012.: Kiša meteora Quadrantida

Vrhunac ove kiše meteora bit će vidljiv pred zoru 4. siječnja, no samo na istoku Sjeverne Amerike. Ovo je specifična kiša meteora jer će trajati relativno kratko, naime njen vrhunac traje svega nekoliko sati. Očekuje se da će u sat vremena biti viđeno 50-100 meteora.

20. veljače-12. ožujka.: Izvrsna vidljivost Merkura

U veljači i ožujku, Suncu najbliži planet, Merkur (koji nemamo priliku često vidjeti), odmaknut će se dovoljno od blještavila Sunčeve svjetlosti, te će na Zemlji biti vidljiv nakon zalaska Sunca. Vidljivost Merkura će dodatno naglasiti Venera i Jupiter koji će također biti vidljivi sa Zemlje u istom vremenskom periodu

3. ožujka 2012.: Mars se približava Zemlji

3. ožujka Mars će se odmaknuti od Sunca do svoje najudaljenije točke, što znači da će od Zemlje biti udaljen ‘samo’ 100 milijuna kilometara, te samim time i vidljiv golim okom. U kolovozu 2003. godine Mars se približio Zemlji na najmanju udaljenost do sada- 55,7 milijuna kilometara.

13. ožujka 2012.: Nevjerojatan prizor ‘dvostrukog planeta’

Dva najsjajnija planeta, Venera i Jupiter povezat će se u nevjerojatan prizor. 13. ožujka predvečer, ova dva planeta će biti odvojena za tri stupnja što će dovesti do zapanjujućeg prizora na noćnom nebu.

5. svibnja 2012.: ‘Najveći’ puni Mjesec u godini

5. svibnja Mjesec će se približiti Zemlji na najmanju udaljenost u godini- 357.000 kilometara. Također se očekuju i velike razlike i morskim mjenama.

20. svibnja 2012.- Prstenasta pomrčina Sunca
Pomrčina će najprije biti vidljiva iz istočne Kine, zatim iz Japana, Aljaske, Kalifornije, Nevade do Teksasa gdje će se zadnje moći vidjeti jarki prsten sunčeve svjetlosti oko Mjesečeve tamne siluete.

5. lipnja 2012.- Prolazak Venere ispred Sunca

Ovaj fenomen je među najrijeđim astronomskim fenomenima, događa se rijeđe i od prolaska Halleyeva kometa svakih 76 godina. Do sada je poznato samo 6 ovakvih putanja Venere: 1639., 1761., 1769., 1874., 1882. i posljednji 2004. godine, a sljedeći se očekuje tek 2117. godine. Ovaj fenomen bit će vidlljiv iz Južne Amerike, Azije, Nove Gvineje, Australije, Novog Zelanda, Aljaske, istočne Europe, te istočne Afrike. Ovoj astrološki fenomen manifestirat će se kao mala crna točkica (32 puta manjeg promjera od Sunca) koja će polako prolaziti ispred Sunca.

8. kolovoza 2012.- Kiše meteora Perseida- Suze sv. Lovre

Ova kiša meteora u Hrvatskoj je poznatija pod imenom suze sv. Lovre jer se događa svake godine sredinom kolovoza u vrijeme njegova spomendana.

13. studenoga 2012.: Potpuna pomrčina Sunca

Ovo će biti prva potpuna pomrčina Sunca nakon srpnja 2010. godine, a moći će se vidjeti samo iz australskog Sjevernog teritorija prije no što se uputi iznad oceana.

25. prosinca 2012.- Jupiter kao božićni ukras na noćnom nebu

Na božićno veče mnogi bi se mogli zapitati kakva to sjajna zvijezda treperi iznad Mjeseca. No, to neće biti zvijezda nego najveći planet Sunčevog sustava, Jupiter, koji će izgledati poput božićnog ukrasa na noćnom nebu 25. prosinca.

Dnevnik.hr