Amerikanci špijuniraju kinesku ‘Nebesku palaču’

Tako barem tvrde u utjecajnom britanskom magazinu Spaceflight, čiji bi članak o tome trebao biti objavljen ovaj vikend. Kina možda dostiže SAD u svemirskoj utrci, ali Uncle Sam ima još jokera u rukavu, a jedan od njih je i špijunaža u niskoj Zemljinoj orbiti.

Američka eksperimentalna letjelica X-37B, koja je opremljena najnovijom opremom za praćenje i nadzor prati let Tiangonga 1, kažu u Spaceflightu, a njihov urednik dao je i izjavu za BBC. ‘Špijunaža u svemiru sasvim je nova vrsta igre, koju su mogućim učinile nove tehnologije u praćenju i nadziranju, za koje smatramo da ih koristi X-37B u praćenju kineske svemirske stanice’, istaknuo je David Baker, urednik Spaceflighta.

Ipak, Spaceflight ne predstavlja niti jedan konkretan dokaz o navedenom špijuniranju. No, vrlo slične orbite obje letjelice i više su nego plodno tlo za pravu gomilu glasina i pretpostavki. ‘Njihovo stavljanje na isti put predstavlja recept za nekontrolirane špekulacije’, stoji u analizi magazina Popular Science.

Postoje i oni koji čitavu stvar vide iz jedne sasvim druge perspektive, a ta je da američki raketoplan zapravo uopće ne mari za Tiangong 1, već nadzire stanje na Bliskom istoku. Što god da ta letjelica radi na rubu svemira, radi svakako isključivo u vojne svrhe. Zašto? Zato jer ju lansira isključivo američka vojska, a ne NASA.

Dnevnik.hr