Još malo pa otišlo! Gram Marsa za 980 dolara!

NASA je potvrdila kako je meteorit težine oko sedam kilograma pao s Crvenog planeta na Zemlju prije otprilike šest mjeseci. Komadi meteorita Tissint pali su u Maroko, ali su ih znanstvenici pronašli tek u prosincu prošle godine, prenosi Gizmodo.

To je ujedno i peti put dosad zabilježen u povijesti da je komadić Marsa pao na naš planet. NASA-in tim stručnjaka potvrdio je porijeklo meteorita i njegov kemijski otisak, koji je uspoređen s atmosferskim otiskom Marsa, koji je NASA-i poznat.

‘Za nas je to Božić u siječnju’, istaknuo je Alan Stern, šef Instituta Florida space na Sveučilištu Central Florida. Dosad Ni NASA ni ruska svemirska agencija Roskosmos nisu uspjele donijeti komadić Crvenog planeta nazad na Zemlju.

Ipak, meteoriti su u vlasništvu privatnih kolekcionara, koji su ih spremni prodati za između 11.000 i 22.500 dolara po 23 grama tog meteorita. To je otprilike deset puta veća cijena od trenutne cijene zlata na tržištu, no to je razumljivo, s obzirom da na Zemlji imamo tek nešto više od 100 kilograma kamenja s Marsa.

Dnevnik.hr