Nekoliko scenarija o tome kako bi moglo doći do kraja svijeta

Erupcija vulkana uništava svijet

Naučnici tvrde da je veća vjerovatnoća da ogromna erupcija vulkana uništi svijet, nego veliki zemljotres, uprkos ogromnim štetama prouzrokovanim proteklih godina pokretanjem tektoniskih ploča. Naučnici tvrde da bi vulkan u nacionalnom parku Yellowstone bio dovoljan da se uništi cijela Sjeverna Amerika. Prije dva i po miliona godina, erupcija Yellowstone vulkana uništila je dobar dio kontinenta, a kada bi se ponovila bila bi pogubna. Prije 65 miliona godina vulkanske erupcije uništile su dinosaure, a vulkani su nastali na najvećem vulkanskom terenu na području Indije i Sibira.

Udar Asteroida u Zemlju

Kao razlog nestanka svijeta se uglavnom navode asteroidi. Asteroid koji je udario u prostor sadašnjeg Meksika je djelimično odgovoran za smrt dinosaura prije 65 miliona godina. Objava naučnika da asteroid Apophis ima više od dva posto šanse da udari u Zemlju 2029. godine uplašila je mnoge i oživjela stari strah od udara nebeskog tijela koje će uništiti površinu naše planete i sve na njoj. NASA je najavila udare nekoliko manjih asteroida koji će napraviti minimanle štete, a prema njihovim procjenama, uglavnom će završiti u okeanima.

Alge mijenjaju sistem ishrane

Jedan od većih problema za planetu Zemlju bi mogle proizvesti alge koje se nastanjuju na površinama jezera, rijeka i okeana. Ovi mikrobi žive od energije koju sami proizvode, međutim, genetskim promjenama alge mogu izmijeniti sistem ishrane i početi jesti hranu koja je potrebna drugim životinjskim i biljnim vrstama. Također, mogu izabrati da jedu so, a zatim početi otpuštati otrovni hlor koji može uništiti sve vrste koje naseljavaju vodene površine te vremenom uništiti i svu pitku vodu.

Promjene u orbitama

Promjene koje mogu nastati u načinu kretanja planeta oko Sunca također mogu uništiti Zemlju. Jupiter je ogromna planeta sastavljena od gasova i kao takva može narušiti orbitu mnogo manjeg Merkura, što bi uzrokovalo da se Merkur sudari sa Suncem, istopi se i proizvede manju eksploziju. Međutim, i ako Merkur izgubi svoju putanju može se sudariti sa Zemljom, što bi uzrokovalo kraj naše planete.

Solarno ubistvo

Naučnici predviđaju da će za jednu milijardu godina Sunce sijati jače za deset posto nego sada. Dodatna energija će zagrijati našu planetu na 93 stepena celzijusa. Okeani će prokuhati i početi isparavati, a klima će se potpuno izmijeniti za manje od mjesec dana. Upravo zbog toga, naučnici pokušavaju pronaći planetu koju bi mogli naseljavati ljudi u slučaju ovakvih katastrofa, prenosi Wired.

Sarajevo-x.com