Spektakularne fotografije Saturnovih satelita Titana i Dione!

U Titanovoj atmosferi ima metana i kompleksnih ugljikovodika i deset je puta deblja od Zemljine. Titan je jedini poznat satelit neke planete u Sunčevu sustavu koji posjeduje značajniju atmosferu – na površini stvara tlak od čak 1,5 bara što je čak 50 posto više nego na Zemlji. Smatra se da su su uvjeti na Titanu slični onima kakvi su bili na Zemlji u vrijeme stvaranja života, tj. prije nego je život u Zemljinu atmosferu počeo unositi kisik. Promjera 5.150 kilometara Titan je jedan od najvećih satelita u Sunčevu sustavu, veći je čak i od Merkura.

Na najnovijim fotografijama koje je snimila NASA-ina letjelica Cassini vrlo se lijepo vidi Titanova gusta, višeslojna atmosfera na kojoj se presijava sunčeva svjetlost u raznim bojama. Letjelica Cassini ovaj je put prošla pored Titana na udaljenosti od 3.586 kilometara putujući brzinom od 5,8 kilometara u sekundi.

NASA je letjelicu Cassini 1997. poslala u istraživanje Saturna, njegovih prstenova i satelita. Sa Zemljom ‘razgovara’ putem triju antena, a podacima treba između 68 i 84 minute da stignu do Zemlje. Za razliku od drugih letjelica koje koriste solarne ćelije, Cassini kao izvor energije koristi radio-izotopni termoelektrični generator koji pretvara toplinu u električnu energiju. Na letjelici se nalaze tri generatora ukupne snage 700 Watta. Ima dva glavna motora i čak 16 manjih koji izvode precizne promjene smjera.

Dnevnik.hr