Snimljena najbrža zvijezda u svemiru!

Masivna mlada zvijezda VFTS 102 nalazi se u velikom Magellanovom oblaku na udaljenosti 160.000 svjetlosnih godina od Zemlje i kreće se kroz svemir brzinom većom od dva milijuna kilometara na sat.

Brzina je to koja je čak 300 puta veća od brzine kojom se Sunce kreće kroz svemir, a toliko je velika da je vrlo blizu točki u kojoj bi tu zvijezdu mogle rastrgati centrifugalne sile, prenosi Daily Galaxy.

VFTS 102 ima masu 25 puta veću od Sunca te je čak 100.000 puta svjetlija od naše zvijezde. ‘Nevjerojatna brzina rotacije i neobično kretanje u usporedbi s okolnim zvijezdama ponukalo nas je da se zapitamo je li ta zvijezda imala neobičan početak života. Bili smo sumnjičavi’, pojasnio je Philip Dufton sa Sveučilišta Queen's u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj.

Astronomi pretpostavljaju kako je VFTS 102 odbjegla zvijezda, koja je izbačena iz takozvanog binarnog sustava (sustav s dvije zvijezde koje rotiraju jedna oko druge), nakon što je njezin partner eksplodirao kao supernova. Tome u prilog idu dva dokaza, pulsar i ostatak supernove u blizini.

Dnevnik.hr