Pronađen dokaz da je Marsom tekla voda!

Opportunity je naišao na žilu gipsa, minerala koji nastaje jedino uz prisustvo vode. NASA-ini znanstvenici ističu kako rezultati pristigli s rovera jednostavno ‘vrište na sav glas o vodi’. Žila gipsa mogla je nastati samo protjecanjem vode kroz frakturu u tlu.

Znanstvenici su s nestrpljenjem očekivali rezultate još otkako je Opportunity došao do kratera Endeavour, koji ima promjer od 154 kilometra. U navedenom krateru otkrivene su stijene mnogo starije od onih na koje je Opportunity naišao u dosadašnjih sedam godina svoje misije na Marsu.

‘To je nepobitan dokaz, koji je ovoj misiji dao ukupnu svrhu’, istaknuo je Steve Squyers, glavni istraživač NASA-inih misija Spirit i Opportunity na Crvenom Planetu, prenosi Daily Mail. Pronađeni gips dio je formacije stijena, što je dosad nezabilježeno na Marsu.

Žila gipsa, koju su istraživači nazvali Homestake široka je otprilike koliko i ljudski palac te duga između 40 i 50 centimetara. Otkrivena je na rubu kratera Endeavor na putu rovera Opportunity po brazdi Cape York.

‘Taj mineral je nastao upravo na tom mjestu. Postojala je pukotina u stijeni. Kroz nju je tekla voda, a kao rezultat toga nastao je gips. Kraj priče’, zaključio je Squyers.

Dnevnik.hr