Robotska ruka će zamijeniti ljude na opasnim zadacima

Samonoseća robotska ruka se kontroliše pomoću čeličnih žica koje prolaze kroz pokretne zglobove, a na nju je moguće ugraditi različite alate, kamere, svjetla, opremu za rezanje i četke.

“Baš kao što je slučaj sa ljudskom rukom, veliki ‘mišići’ su postavljeni sa zadnje strane kako bi povezivali zglobove. Koristili smo žičane konopce kao tetive, a svi motori koji pokreću i kontrolišu ruku su bazirani na onim koje koriste roboti”, rekao je direktor kompanije OC Robotics Rob Buckingham.

Robotska ruka se već koristila za popravke u nuklearnom postrojenju u Švedskoj, te u inspekciji postrojenja u Kanadi.

Šefovi britanskog postrojenja Sellafield također žele koristiti robotsku zmiju za slične zadatke.

Na prezentaciji se robotska zmija pokazala korisnom i ostavila je dobar utisak. Tehnički direktor Phil Reeve smatra da je nadmašila sva očekivanja i da bi mogla smanjiti vrijeme koje ljudi provode izloženi opasnoj radijaciji.

Inovativna tehnologija je ponuđena radnicima u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u Japanu, kako bi im pomogla u čišćenju i popravkama.

Robotska zmija je također privukla interes britanske i američke vojske, kao i proizvođača aviona Airbusa i Boeinga.

Komapnija iz Bristola želi razviti robota koji će vršiti zavarivanje, bušenje i inspekciju urađenog posla u skučenim djelova unutar trupa aviona, objavio je Daily Mail.