Jupiter, ‘nasilnik’ sunčevog sustava

Sunčev sustav prije nekoliko milijardi godina vjerojatno je imao pet, ili čak šest planetarnih divova osim Jupitera, Saturna, Neptuna i Urana, tvrde znanstvenici.

No, prije četiri milijarde godina gravitacijski susreti s Jupiterom, vjerojatno su taj tajanstveni planet izbacili van našeg sustava. Nova simulacija formiranja sunčevog sustava sugerira vrlo nemiran period u kojem su se planeti međusobno ‘bacali po svemiru, da bi se tijekom nekoliko milijardi godina, napokon ustalili u svojim orbitama oko Sunca, prenosi Space.com.

David Nesvorny s Instituta za istraživanje Southwest u Boulderu, u američkoj saveznoj državi Kolorado, ističe kako su njegovih 6.000 simulacija pokazale 10 puta veću vjerojatnost da je sunčev sustav u počecima imao pet divovskih planeta.

Nesvorny kaže kako je nestali ekstra planet vjerojatno bio ledeni div, poput Urana i Neptuna. Odnedavno znanstvenici sve više pronalaze egzoplanete koji se ne nalaze u orbiti oko zvijezda pa scenarij kojeg prikazuje Nesvorny nije nezamisliv, ili nemoguć.

‘Ovo je ipak samo početak. Trebat će zapravo još puno posla da bi se pokazalo je li uistinu postojao i peti divovski planet. Niti ja sam nisam 100 posto siguran da jest’, rekao je na kraju Nesvorny.

Dnevnik.hr