NASA do kraja mjeseca šalje najveći rover ikad na Mars

Rover će u orbitu ponijeti raketa Atlas V, koja se već nalazi postavljena u Cape Canaveralu. Curiosity je višenamjensko vozilo/sonda, koje teži punu jednu tonu, a na sebi ugrađen čitav niza kamera i instrumenata koje će laserskim zrakama skenirati teren Crvenog planeta, prenos Mashable.

Curiosity ima i posebnu dvometarsku ‘ruku’, pomoću koje će proučavati objekte iz neposredne blizine. Ukupno gledano, Curiosity na sebi nosi 10 znanstvenih mjernih instrumenata, a pomoću njih moći će analizirati kompoziciju kamenja i zemlja na Marsu, prikupljati informacije o vremenskim prilikama i radijaciji.

Ukoliko let protekne po planu, idućeg kolovoza bit ćemo svjedoci njegovog spuštanja na Mars, što će zasigurno biti na svjetskoj razini popraćen događaj, koji bi NASA-u mogao ponovno vratiti u kakav-takav život nakon ukidanja space shuttle misija.

Cilj Curiositiyja jest krater Gale, za kojeg u NASA-i tvrde da je potencijalno nastanjiv. Naravno, Curiosity bi trebao dati i nove podatke oko toga je li na Marsu ikad postojao život.

Dnevnik.hr