Letjelica sa otrovnim gorivom će pasti na Zemlju?

“Nisu uspjeli svi pokušaji da se dobiju telemetričke informacije od sonde Phobos-Grunt i da se aktiviraju komandni sistemi”, javila je ruska novinska agencija, pozivajući se na izvore iz ruskog sektora za svemirska istraživanja.

Isti izvor rekao je da će ruska agencija za svemirska istraživanja Roscosmos u narednih nekoliko dana saopštiti neuspjeh misije.

Roscosmos je ranije saopštio da naučnici imaju prozor od samo nekoliko dana da reprogramiraju sondu kako bi je poslali ka Marsu i ukoliko se to ne bi desilo Phobos-Grunt će pasti na Zemlju početkom iduće sedmice

Letjelica Phobos-Grunt lansirana je 9. novembra i dospjela je u preliminarnu orbitu ali se nisu pokrenuli motori, koji su trebali da je dovedu do Marsa.

Kontrolori misije su pokušavali da poprave motore kako bi letjelicu usmjerili na jedan od Marsovih mjeseca Phobos.

Direktor Roscosmosa Vladimir Popovkin ranije je rekao da je možda došlo do kvara sistema koji usmjerava letjelicu u odgovarajućem pravcu.

Drugi stručnjaci smatraju da je, najvjerovatnije riječ o kvaru računara.

Analitičari navode da ga naučnici, ukoliko je riječ o problemu sa softverom, vrlo lako popraviti slanjem novih komandi.

Pojedini stručnjaci smatraju da je kvar u samom hardveru što će biti veoma teško, ako ne i nemoguće, popraviti.

Roscosmos ima samo nekoliko sati dnevno da dopre do letjelice zbog ograničenosti ruske komunikacione mreže Zemlja-svemir.

Letjelica je teška 13,2 tone i skoro cijelu njenu težinu, oko 11 tona, čini veoma otrovno gorivo. Većina stručnjaka vjeruje da će gorivo ostati u tečnom stanju ukoliko sonda krene da pada ka Zemlji i eksplodira na oko 80 kilometara iznad površine, ali pojedini strahuju da će se zamrznuti, preživjeti prolazak kroz atmosferu i proliti po udaru.

Sarajevo-x.com