Venera ima ozonski omotač

Otkriće, do kojeg se došlo uz pomoć svemirskog broda “Venus Express” Evropske agencije za istraživanje svemira, predstavljeno je u žurnalu “Ikar”.

Ozonski omotači do sada su bili uočeni samo u atmosferama Zemlje i Marsa.

Novo otkriće moglo bi da pomogne astronomima da suze potragu za životom na drugim planetama. Evropski svemirski brod detektovao je ozon kada je kroz atmosferu Venere izvršio osmatranje zvijezda.

Daleke zvijezde bile su bljeđe nego što se očekivalo, zato što je ozonski omotač apsorbovao dio ultraljubičaste svjetlosti.

Vođa istraživanja Franck Montmessin, iz atmosferskog istraživačkog centra u Francuskoj, rekao je da se ozonski omotač Venere nalazi na visini od 100 kilometara, što je tri puta više u poređenju sa omotačem na Zemlji.

Ozon se u atmosferi Venere formirao kada je sunčeva svjetlost razbila karbon dioksid na molekule kiseonika. Na Zemlji ozon upija veći dio štetnog sunčevog zračenja, a nastaje na sličan način.

Neki astrobilozi smatraju da prisustvo kiseonika, karbona i ozona u atmosferi ukazuje na postojanje života na površini planete, ali otkriće na Veneri negira tu pretpostavku.

Naučnici smatraju da je prisustvo ozona, ipak, dobar trag za dalje istraživanje.

Sarajevo-x.com