Otkrili komet s vodom poput oceanske!

Velika temperatura planeta, odmah nakon njegova formiranja, dovela bi do vrlo brzog isparavanja prvotne vode i znanstvenici vjeruju da su oceani nastali oko osam milijuna godina kasnije. Pitanje je odakle je stigla voda, presudna za život na Zemlji.

Ranije analize uzoraka leda s kometa pokazale su da su oni nisu mogli donijeti više od deset posto današnjih oceana, jer kemijski ‘otisci’ nisu odgovarali. No, stručnjaci iz njemačkog instituta Max Planck ustanovili su da komet 103P/Hartley 2 ima isti kemijski sastav kao oceani na Zemlji.

To otkriće značajno povećava količinu vode koja je mogla stići preko kometa, sastavljanih od stijena i leda s karakterističnim ‘repom’ od plina i prašine. Raniji modeli pokazivali su da je najveći dio vode na Zemlju stigao putem asteroida.

U slučaju Hartleya 2, znanstvenici su koristeći se infracrvenim instrumentima otkrili da ima gotovo identičan ‘D/H’ kao morska voda. D/H pokazuje udio deuterija ili teškog vodika koji ima jedan dodatni neutron, u odnosu na obični vodik iz vode.

Dnevnik.hr