Pogledajte najveći teleskop na svijetu!

Teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) omogućit će astronomima da detaljno prouče početke svemira i kako su se stvarale galaksije.

Teleskop se zapravo sastoji od niza divovskih antena koje združeno djeluju kao jedan ogromni teleskop. Znanstvenici nisu slučajno izabrali čileansku pustinju Atacama i visinu od 5 tisuća metara te je odlučujući faktor bio rijedak zrak na tom području. U neposrednoj blizini ALMA-e nalazit će se i European Extremely Large Telescope koji bi s radom trebao početi 2018. godine i već ga nazivaju najvećim lovcem na tragove izvanzemaljskog života u svemiru.

Teleskop ALMA je poslao prve snimke galaksije Antennae koja je od Zemlje udaljena 70 milijuna svjetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Corvus. Znanstvenici su jako zadovoljni sa snimkama teleskopa. ‘Dugo vremena smo čekali da cijeli projekt zaživi i neki ljudi su na tome radili više od 20 godina. Bio je to dug put, no sad se sve posložilo i ALMA funkcionira’, kazao je za AFP znanstvenik Richard Hills.