Astronomi snimili rađanje planeta!

Autor otkrića je Adam Kraus, mladi astronom sa Sveučilišta Havaji, u suradnji s Michaelom Irelandom s australskog Sveučilišta Macquarie, izvijestila je američka TV mreža ABC News. Oni su označili planet kao LkCa 15 b, a ako su u pravu, to je najmlađi planet koji je ikada otkriven.

‘LkCa 15 b je najmlađi planet ikad pronađen, oko pet puta mlađi od prethodnog rekorda’, rekao je Kraus u priopćenju kojim je objavio otkriće.

‘U prošlosti, ne bi mogli mjeriti tu vrstu fenomena, jer se događa tako blizu zvijezde. No, po prvi put smo bili u mogućnosti izravno mjeriti sam planet, kao i prašnjavu materija oko njega’, dodao je.

‘Kada bi mogli doći biti stvarno blizu planeta, vidjeli bi da je zapravo sferična plinovita kugla poput Jupitera ili Saturna’, kazao je Kraus za ABC News. ‘Naša promatranja čini se da pokazuju kako je prilično daleko odmakao u procesu formiranja – to nije samo oblak, trebao bi imati prepoznatljive površine i sve drugo’.

LkCa 15 b nalazi se 450 svjetlosnih godina od Zemlje, a oko 11 puta je udaljeniji od zvijezde oko koje kruži, nego što smo mi od našeg Sunca.

Planet je divovski, vjerojatno oko šest puta veći od Jupitera, a po Krausu ima oko dva milijuna godina i još je beba. Za usporedbu, Zemlja je u toj fazi formiranja bila prije 4,6 milijardi godina.

Dvojica istraživača će detalje svojih nalaza objaviti u časopisu Astrophysical Journal, a zatim će drugi astronomi vidjeti mogu li oni otkriti još više detalja.

‘Shvatili smo da smo otkrili plinoviti planet veličine super Jupitera, te da možemo mjeriti prašinu i plin koji ga okružuje. Pronašli smo planet na samome početku’, rekao je Kraus.

Dnevnik.hr