Zvijezde će “padati” u noći s petka na subotu

Svakog ljeta između 17. jula i 24. augusta na noćnom nebu je moguće opaziti meteorski roj perzeida. Maksimum aktivnosti ove godine će se desiti u noći s petka na subotu, kada je moguće opaziti i do 60 meteora na sat.

“Ovogodišnji maksimum perzeida pada, nažalost, u noći punog Mjeseca. Zbog toga će biti moguće vidjeti samo sjajnije meteore, možda i po neki bolid”, kazao je za Sarajevo-x.com Muhamed Muminović iz astronomskog društva Orion.

Da biste posmatrali spektakularnu pojavu na nebu potrebno je da odete što dalje od svjetlosnog izvora zagađenja u vašem gradu.

“Uzrok pojave perzeida je kometa Swift-Tuttle, koja ima period obilaska oko Sunca od 133 godine. Sitnije i krupnije čestice stvaraju oblak i kada ga Zemlja presjeca vidimo pljusak zvijezda padalica”, objasnio je Muminović.

Iako nebo iznad nas ove godine neće biti sjajno kao prethodnih, svjetlosnu igru možete posmatrati ukoliko odete što dalje od umjetne rasvjete.

Ako ste u prilici, s vrećama za spavanje otiđite na livadu van grada i uživajte u noći “zvijezda padalica”.

“Zbog nepovoljnih uslova Astronomsko društvo Orion neće ove godine organizovati tradicionalno posmatranje pojave sa platoa opservatorije. No, svi zainteresirani mogu sa tamnijih mjesta pokušati uočiti sjajnije meteore”, istakao je Muminović.

Sarajevo-x.com

One thought on “Zvijezde će “padati” u noći s petka na subotu

  1. jedva cekam ponovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

Comments are closed.