Snimljena najhladnija zvijezda dosad: Ima temperaturu ljudskog tijela!

WISE koristi instrumente za snimanje svemira u infracrvenom spektru, a normalnim teleskopima ih je gotovo nemoguće vidjeti. Zvijezda je dobila ime WISE 1828+2650, a pripada klasi zvijezda smeđih patuljaka, odnosno Y-klasi zvijezda.

Smeđe patuljke astronomi još znaju zvati i ‘propale zvijezde’, jer se zapravo ne zna točno koje bi boje bili da se nalaze u vidljivom spektru. Neki od smeđih patuljaka, otkrili su astronomi, ipak imaju više crvenkastu boju. Njihova temperatura jednaka je, primjerice, onoj u našim pećnicama. Što se tiče Y patuljaka, njihovo znanje seže još imanje.

Te zvijezde imaju početni životni ciklus kao i ostale zvijezde te propadaju pod vlastitom težinom. No, Y patuljci nemaju dovoljnu masu da se u njihovoj jezgri pokrene termonuklearna fuzija pa se hlade. Njihova atmosfera sličnija je onoj Jupitera nego zvijezde.

Znanstvenici su dosad poznavali 9 klasa zvijezda, a odsad će imati i novu desetu klasu. za usporedbu, naše Sunce pripada G klasi zvijezde. Klase redom idu O, B, A, F, G, K, M, L, T i najnoviji Y. Zvijezde klase O do K se smatraju punokrvnim zvijezdama.

Dnevnik.hr