Znanstvenici na nogama: LHC je nešto zabilježio

Ipak, znanstvenici CERN-a ističu kako još nije vrijeme za fanfare, jer su se takve fluktuacije u mjerenjima već prethodno bilježile, da bi nestale nakon detaljnijih analiza, prenosi BBC. Bilo kako bilo, ako ta misteriozna subatomska čestica i postoji, ponestaje joj mjesta za skrivanje, tvrde u CERN-u, uvjereni da su sve bliže njezinom otkrivanju.

LHC, podsjetimo, sudara dvije zrake protona pri brzinama blizu brzine svjetlosti, a znanstvenici analizom izmjerenih rezultata traže skrivene kuteve u kojima bi mogao ‘čučati’ Higgsov bozon. Takvih skrovitih mjesta, tvrde znanstvenici, sve je manje, a time su oni sve bliže otkriću, kakvo god ono bilo.

Bez ‘Higgsa’, znanstvenici ne mogu objasniti zašto čestice imaju masu, a time u vodu pada i čitav standardni model fizike. No, niti kolege znanstvenici preko Atlantika iz Tevatrona nisu dosad imali uspjeha, ali njihova utrka i dalje traje.

‘Čitava stvar postaje sve zanimljivija prikupljanjem sve više podataka’, rekao je za BBC profesor Rolf-Dieter Heuer iz CERN-a.

Dnevnik.hr