Ostaje samo Sojuz: Shuttle Atlantis lansiran u svemir i povijest!

Kad je odbrojavanje stiglo do 31 sekunde do lansiranja, dogodio se problem na lansirnoj rampi, ali je riješen u roku od par minuta. Lansiranje je provedeno bez iakvih problema nakon toga. Atlantis je već odbacio raketne boostere.

Mnogi se pitaju što će NASA raditi nakon ere space shuttlea, no u NASA-i već imaju planove za zamjenu. Ipak, dok se to i dogodi, proći će dosta vremena. Zasad su u utrci za izradu nasljednika velikog shuttlea dvije tvrtke, kalifornijska SpaceX i Orbital Sciences Corp.

Samo četiri astronauta poletjet će posljednjim shuttleom još jednom u svemir: zapovjednik Chris Ferguson, pilot Doug Hurley te specijalisti Sandy magnus i Rex Walheim. Posljednji put kad je shuttle u svemir odnio četiri astronauta, bilo je još 1983. godine, odnosno u šestoj misiji po redu (STS-6). Posljednja misija STS-135 imat će i još par zanimljivosti.

Naime, ukoliko se Atlantis iz bilo kojeg razloga ošteti tijekom lansiranja i ne bude u mogućnosti vratiti se nazad na Zemlju, više neće biti zamjenskog shuttlea koji će po astronaute doći na Međunarodnu svemirsku postaju. U tom slučaju, vraćali bi se jedan po jedan ruskim letjelicama Sojuz, tijekom perioda od godinu dana.

Dnevnik.hr