Pred nama razdoblje velikog smanjenja solarne aktivnosti

Rezultati čak tri odvojene studije pokazuju da, iako sada jurimo prema solarno maksimumu trenutnog ciklusa Sunčevih pjega, pokazuju da bi u idućem ciklusu koji traje 11 godina ta aktivnost mogla biti značajno smanjena, piše space.com.

Studije koje su danas objavljene u sklopu konferencije solarnih fizičara u New Mexicu primijetile su promjene u koronama u blizini polova.

‘Ovo je potpuno neobično i neočekivano, no činjenica da tri različita viđenja Sunca idu u istom smjeru, značajan su indikator da ciklus Sunčevih pjega ide prema razdoblju hibernacije’, rekao je Frank Hill, direktor američkog  Nacionalnog solarnog opservatorija.

Sunce je trenutno na sredini razdoblja nazvanog Ciklus 24 te juri prema razdoblju maksimalne aktivnosti. No, ovo najnovije otkriće pokazuje da bi u Ciklusu 25 mogla biti faza hibernacije. Znanstvenici se sada pitaju je li pred nama razdoblje poput onog od 70 godina između 1645. i 1715. kada uopće nije bilo Sunčevih pjega.

Pjegama je uzrok u snažnim magnetskim aktivnostima, koje sputavaju konvekciju (prenošenje magnetskog polja) s vrtložnim strujama i tako se stvaraju područja s nižom temperaturom. Temperatura na Sunčevim pjegama je 3000 – 4500 K, a u okolnim područjima oko 5780 K zbog čega nastaje privid da su tamnije od ostatka površine naše zvijezde. Sunčeve pjege traju po nekoliko dana ili tjedana prije nego nestanu.

Dnevnik.hr