Novootkrivena kometa prolazi pored Zemlje 2013

Novootkrivena kometa koju je otkrio teleskop dizajniran za potragu za opasnim asteroidima će proći vrlo blizu Zemlje 2013 i trebala bi biti vidljiva golim okom kad se bude približavala, kažu astronomi.

Teleskop Pan-STARRS 1 na Havajima je otkrio kometu, koja se zove C/2011 L4 (PANSTARRS), u noći 5. i 6. juna, a otkriće je potvrđeno daljim praćenjem promatranjem različitim instrumentima, dan kasnije. Kometa će vjerojatno proći na udaljenosti od oko 50 miliona km od sunca u februaru ili martu 2013, na istoj udaljenosti kao i planeta Merkur, rekli su istraživači.

U vrijeme kad bude najbliža Zemlji, za dvije godine, kometa C/2011 L4 (PANSTARRS) vjerojatno će biti vidljiva nisko na zapadnom nebu nedugo nakon zalaska sunca, ako vrijeme dopusti. Zainteresovani promatrači koji žele da vide ovog novootkrivenog,ledenog  svemirskog lutalicu, trebalo bida gledaju tada, jer vjerovatno, nikada više neće dobiti priliku da ga vide.

“Kometa ima skoro paraboličnu orbitu, što znači da je ovo prvi put ikada da dolazi tako blizu suncu, a da se nikada više neće vratiti”, rekao je Richard Wainscoat sa Univerziteta Havaji, u saopštenju. Wainscoat je pomogao u potvrđivanju postojanja komete.

Upravo sada, C/2011 L4 (PANSTARRS) je oko 1,2 milijarde km od sunca, negdje iznad orbite Jupitera. Trenutno je toliko sitan da se može vidjeti samo sa teleskopima s osjetljivim elektronskim detektorima.

Komete nezgrapnih imena su prilično neobične. Obično se nazvivaju prema njihovom pronalazača, ali u ovom slučaju je tako veliki tim istraživača pomagao u pronalaženju da je umjesto toga dobila ime po teleskopu.

Pan-STARRS 1 je pronašao kometu skenirajući nebo u potrazi za potencijalno opasnim asteroidima, onima koji bi jednoga dana mogli pogoditi Zemlju. Kometa, međutim, ne predstavlja opasnost za našu planetu, objavili su naučnici.

Teleskop ima ogledala promjera 1,8 metara i najveći digitalni fotoaparat na svijetu, sa 1,4 milijarde piksela. Pan-STARRS 1 pravi slike svakih 45 sekundi, a svaka od tih slika je veličine gotovo 3 gigabajta.

Kometa C/2011 L4 (PANSTARRS) vjerojatno je nastala u Oortovom oblaku, zoni ledenih objekata u udaljenim dijelovima Sunčevog sistema. Kometu je vjerojatno bacila prema suncu neka zvijezda u prolazu, rekli su istraživači.

Tokom sljedećih nekoliko mjeseci, astronomi će nastaviti proučavati kometu, što će omogućiti bolja predviđanja o tome koliko svijetlija će se s vremenom postati, objavili su naučnici.