Evropski novi način za testiranje djelimične gravitacije

Europa na novi način eksperimentira sa djelimičnom gravitacijom

 
Novi način letova za eksperimente, koji počinje 07.06.2011 sa prvom kampanjom posvećenom istraživanju u ‘djelimičnoj’ gravitaciji. Naučnici na evropskom ‘Zero-G’ Airbus avionu će eksperimentirati s gravitacijskim uvjetima poput onih na Mjesecu i Marsu.
 
Zajednička evropska Partial-g Parabolic Flight kampanja je istraživačka misija bez presedana koju su zajednički organizirali ESA i francuska i njemačka svemirska agencija, CNES-a i DLR.
Piloti će slijediti posebne parabolične putanje za stvaranje gravitacijskih uslova Mjeseca i Marsa od najmanje 25 sekundi svaki put. Konačna parabola će pružiti puno bestežinsko stanje za eksperimente.

Svaki let može osigurati ukupno do 12 minuta djelimične gravitacije unutar aviona. Airbus A300, u vlasništvu Novespace, vršit će uzastopne letove ri dana, počevši od 07.06.2011 sa aerodroma Mérignac-Bordeaux, Francuska.
Trinaest europskih eksperimenata izabranih od tri agencije će testirati efekte djelimične gravitacije.

Naučnici smatraju da su mogučnosti ovakvog stvaranja djelimične gravitacije ogromne. “Ovo je jedinstvena kampanja u svijetu, te smo dobili ogroman broj naučnih prijedloga iz cijele Evrope”, kažu voditelji projekata agencija.

Naučna pozadina letova
 
Eksperimenti pokrivaju širok raspon istraživanja, kao što su biologija, ljudska fiziologija i fizika, kao i tehnološke demonstracije. Cilj je unaprijediti naše znanje o tome kako sistemi reagiraju na različita ubrzanja i gdje je nivo osjetljivosti.

“Okruženje smanjene gravitacije Mjeseca i Marsa pružiće naučnicima dodatne podatke različitim nivoima gravitacije”, objasnio je manager kampanje.

Fizički ponašanje mjehurića, prašine i zrnati pakiranje će pažljivo pratiti. Inženjeri će testirati tehnologije za ExoMars robotske misije u Marsovac gravitacije.

Biljke i štakori su također među putnicima, zajedno sa konzolama za video igre koje će biti korištene kao trening uređaji za kontrolu ravnoteže pod uslovima smanjene gravitacije.

Plodne saradnje
 
Unatoč velikom iskustvu s nula-g letovima tokom posljednjih 25 godina, evropski naučnici su uvijek bili zainteresirani za parabolične letove djelimično gravitacije.

ESA, CNES-a i DLR radili su zajedno kako bi proizveli uravnoteženi skup od 13 eksperimenata. Zajednički odbor napravio konačni odabir baziran na naučnim principima i izvodivosti.

Svaka agencija će izvesti četiri eksperimenta, uz jedan dodatni posvećen ESA / NASA ExoMars misiji. Ova prva kampanja pruža idealne uslove gravitacije Marsa za pripremu misije.

Detalje ove kampanje možete pratiti na blogu.