Evropski novi način za testiranje djelimične gravitacije

Postavljeno od  //  07/06/2011  //  Tehnologija  //  Comments Off on Evropski novi način za testiranje djelimične gravitacije

Europa na novi način eksperimentira sa djelimičnom gravitacijom

 
Novi način letova za eksperimente, koji počinje 07.06.2011 sa prvom kampanjom posvećenom istraživanju u ‘djelimičnoj’ gravitaciji. Naučnici na evropskom ‘Zero-G’ Airbus avionu će eksperimentirati s gravitacijskim uvjetima poput onih na Mjesecu i Marsu.
 
Zajednička evropska Partial-g Parabolic Flight kampanja je istraživačka misija bez presedana koju su zajednički organizirali ESA i francuska i njemačka svemirska agencija, CNES-a i DLR.
Piloti će slijediti posebne parabolične putanje za stvaranje gravitacijskih uslova Mjeseca i Marsa od najmanje 25 sekundi svaki put. Konačna parabola će pružiti puno bestežinsko stanje za eksperimente.

Svaki let može osigurati ukupno do 12 minuta djelimične gravitacije unutar aviona. Airbus A300, u vlasništvu Novespace, vršit će uzastopne letove ri dana, počevši od 07.06.2011 sa aerodroma Mérignac-Bordeaux, Francuska.
Trinaest europskih eksperimenata izabranih od tri agencije će testirati efekte djelimične gravitacije.

Naučnici smatraju da su mogučnosti ovakvog stvaranja djelimične gravitacije ogromne. “Ovo je jedinstvena kampanja u svijetu, te smo dobili ogroman broj naučnih prijedloga iz cijele Evrope”, kažu voditelji projekata agencija.

Naučna pozadina letova
 
Eksperimenti pokrivaju širok raspon istraživanja, kao što su biologija, ljudska fiziologija i fizika, kao i tehnološke demonstracije. Cilj je unaprijediti naše znanje o tome kako sistemi reagiraju na različita ubrzanja i gdje je nivo osjetljivosti.

“Okruženje smanjene gravitacije Mjeseca i Marsa pružiće naučnicima dodatne podatke različitim nivoima gravitacije”, objasnio je manager kampanje.

Fizički ponašanje mjehurića, prašine i zrnati pakiranje će pažljivo pratiti. Inženjeri će testirati tehnologije za ExoMars robotske misije u Marsovac gravitacije.

Biljke i štakori su također među putnicima, zajedno sa konzolama za video igre koje će biti korištene kao trening uređaji za kontrolu ravnoteže pod uslovima smanjene gravitacije.

Plodne saradnje
 
Unatoč velikom iskustvu s nula-g letovima tokom posljednjih 25 godina, evropski naučnici su uvijek bili zainteresirani za parabolične letove djelimično gravitacije.

ESA, CNES-a i DLR radili su zajedno kako bi proizveli uravnoteženi skup od 13 eksperimenata. Zajednički odbor napravio konačni odabir baziran na naučnim principima i izvodivosti.

Svaka agencija će izvesti četiri eksperimenta, uz jedan dodatni posvećen ESA / NASA ExoMars misiji. Ova prva kampanja pruža idealne uslove gravitacije Marsa za pripremu misije.

Detalje ove kampanje možete pratiti na blogu.

 

Komentari su zatvoreni.