Znanost srušila san o bazi na Marsu, za sve kriv propust Googlea

‘Bio stanica Alfa’, kako ju je nazvao David Martines, koji je iz udobnosti svoje fotelje, na nju nabasao putem Googleovog servisa Mars explorer, ipak nije ništa više od običnog artefakta na fotografiji.

Alfred McEwen, direktor Planetary Imaging Research Laboratoryja pojasnio je kako kozmičko zračenje iz zvijezda može ometati senzore kamera i ostavljati električni naboj umjesto piksela na fotografiji. Mogu zahvatiti nekoliko piksela u liniji i tako ostaviti jarku liniju, koja kad se fotografija obradi i snimi u .jpeg formatu ispadne ispikselizirana.

No, McEwen krivnju za ‘propust’ na fotografiji prebacuje na Google, koji bi trebao biti upućen u sve te stvari i identificirati koji satelit je snimio dotičnu fotografiju. ‘Ja ne mogu reći da li je tu fotografiju napravio Viking, ili neki drugi satelit. Ljudi iz Google trebaju dokumentirati što sve dovraga rade’, zaključio je McEwen.

Ako danas pokušavate pogledati video uradak koji je Martines snimio, nećete ga naći jer je pobrisan. Vjerojatno ga je razočarani entuzijast odlučio sam ukloniti.

Dnevnik.hr