Tri pomračenja Sunca i Mjeseca u junu i julu

Tokom sljedećeg mjeseca, svijet će doživjeti tri pomračenja: dva djelimična pomračenja Sunca u razmaku od mjesec dana i jedno potpuno pomračenje Mjeseca tačno između, i to sve počinje s takozvanim “ponoćnim” pomračenjem sunca.

Pomračenje sunca u ponoć? Kako je takvo što moguće?

To se može dogoditi sredinom ljeta duboko u Arktiku, zemlji ponoćnog sunca. To će se dogoditi sljedeće sedmice, 1 i 2 juna, vidljivo u najsjevernijim dijelovima Sjeverne Amerike, Evrope i Azije.

‘Ponoćno’ pomračenje Sunca 2. juna

Pomračenje počinje u četvrtak, 2. juna u zoru, u sjevernoj Kini i Sibiru, a zatim prelazi preko Arktika, prelazeći međunarodnu datumsku granicu, a završava u ranim večernjim satima u srijedu, 1. juna, u sjeveroistočnoj Kanadi.

Tako je: pomračenje počinje u četvrtak i završava u srijedu zbog datumske granice. Budući da će promatrači u sjevernoj Rusiji i Skandinaviji to promatrati preko Sjevernog pola, oni će ga zapravo vidjeti u noći 1 i 2 juna.

Pomračenje Sunca koje niko neće vidjeti 1. jula

Tačno mjesec dana kasnije, u petak, 1. jula, jednako bizarno pomračenje će se dogoditi na Antarktiku.

Budući da je južna zima, sunce će biti ispod horizonta za gotovo cijeli Antarktik, osim za mali nenaseljeni pojas obale, do južnog Madagaskara. Jedino mjesto gdje će se pomračenje jasno vidjeti je u malom području Južnog oceana, daleko na jugu Južne Afrike.

Šansu da budu svjedoci ovog pomračenja imaju samo pingvini i morske ptice.

Pomračenje Mjeseca od 15. juna

Tačno na pola puta između ta dva djelimična pomračenja Sunca, desiće se potpuno pomračenje Mjeseca u Srijedu, 15 juna.

Pomračenje će biti vidljivo za milione ljudi u Africi, na Bliskom Istoku i u jugozapadnoj Aziji. To će biti vidljivo kad mjesec izlazi u ranim večernjim satima u Južnoj Americi i Europi, kao i kad mjesec zalazi pred zoru u istočnoj Aziji i Australiji.