Promatrali atome antimaterije punih 16 minuta!

U najnovijem pokusu, fizičari su uspjeli stvoriti više atoma antivodika i promatrati ih punih 1.000 sekundi (preko 16 minuta), što je 10.000 puta duže od prethodnih pokušaja, prenosi New Scientist. Kako im je to pošlo za rukom? Smanjili su drastično temperaturu antiprotona korištenih za stvaranje antivodika, što je umanjilo ukupnu energiju unutar magnetske ‘staklenke’, zamke kojom znanstvenici hvataju antimateriju.

Ovako dugi periodi zadržavanja antimaterije mogli bi već znanstvenicima dati mogućnost i eksperimentiranja s istom tijekom narednih godina u potrazi za fundamentalnim znanjem o antimateriji i utjecaju gravitacije na antimateriju. Znanstvenici naime ne znaju kako se antimaterija zapravo ponaša pod utjecajem gravitacije. Spremnik pun antimaterije trebao bi pružiti odgovore barem na na neka osnovna pitanja.

Hvatanje antimaterije izrazito je osjetljiv postupak, a u slučaju antivodika konkretno, ne smije doći do dodira s atomom vodika, jer znanstvenici onda ostaju bez rezultata, pošto se dvije čestice instantno poništavaju.

Dnevnik.hr