Naučnici i dalje tragaju za “Božijom česticom”

Otkriće Higsovog bosona, koga mnogi nazivaju “božjom česticom” dalo bi odgovor na jednu od najvećih tajni – kako je nastao svemir.

Poslije 25 godina istraživanja subatomskih čestica tevatronski akcelerator američkog Sekretarijata za energetiku, u laboratoriji “Fermi”, nedaleko od Čikaga, biće uskoro povučen iz upotrebe i traganje za takozvanom “božjom česticom” u potpunosti će preuzeti novi Veliki hadronski sudarač, u blizini Ženeve.

Više od 15 godina naučnik Robert Roser traga za neuhvatljivim Higsovim bosonom.

“Higsov boson je čestica za koju vjerujemo da postoji i da može da riješi jednačinu standardnog modela, koja na matematički način objašnjava postojanje svemira. Bez te čestice ne možemo da objasnimo postojanje mase”, kaže Roser i dodaje: “Tražimo odgovor na pitanje kako svemir funkcioniše i kako je nastao”.

Uz pomoć tevatronskog akceleratora naučnici su sudarali protone i antiprotone pokušavajući da registruju pojavu Higsovog bosona. Boson nisu našli, ali Roser kaže da su možda pronašli nešto drugo.

“Kada pogledamo brojne podatke skupljene tokom deset godina – sada možemo da analiziramo šta smo sve saznali. Ovdje su možda dokazi o postojanju neke nove čestice, pa će narednih mjeseci biti interesantnih podataka”, kaže Robert Roser.

Otkriće neke za sada nepoznate čestice moglo bi da bude veliko dostignuće za tevatron – javlja “Glas Amerike”.

“Sve ima svoj kraj, a ovo je kraj tevatrona. Imao je sjajnu 25-godišnju karijeru, vrlo dugu među akceleratorima” – ističe Roser.

Direktor laboratorije “Fermi” Pjer Odon kaže da suma potrebna za nastavak potrage za Higsovim bosonom prevazilazi godišnji budžet njegove laboratorije od 400 miliona dolara.

“To je trećina budžeta laboratorije u Ženevi”, objašnjava Odon.

Veliki hadronski sudarač u Švajcarskoj mnogo je veći i snažniji od tevatrona. Kada tevatron bude zatvoren, svi važniji eksperimenti sa subatomskim česticama odvijaće se u tom, najvećem u svijetu ubrzivaču. Ali američki naučnici nastaviće da učestvuju u istraživanjima u Švajcarskoj.

“Petnaest zemalja učestvovaće u tom eksperimentu. Oko 300 od 600 saradnika su van SAD, što znači da je riječ o veoma velikom multinacionalnom poduhvatu”, kaže Robert Roser.

Ali i tevatron će nastaviti da igra određenu ulogu u laboratoriji “Fermi”. Naučnici namjeravaju da ranije nepristupačne dijelove tunela otvore da bi omogućili posjete onima koje interesuju istraživanja o subatomskim česticama.

dnevniavaz.ba