Krenula potraga za izvanzemaljcima na 86 planeta!

Vijest o potrazi jučer su objavili američki astronomi, koji su odabrali 86 kandidata, među čak 1.235 dosad otkrivenih egzoplaneta, a koje je identificirao NASA-in svemirski teleskop Kepler.

‘Nije u potpunosti sigurno da sve te zvijezde imaju planetarne sustave pogodne za razvoj života, ali su to dobra mjesta za potragu za izvanzemaljskim životom’, istaknuo je Andrew Siemion, apsolvent Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, prenosi physorg.com. ‘Odabrali smo planete s normalnijim temperaturama na površini, između nule i 100 stupnjeva Celzijusa’, naglasio je.

Moćan teleskop

Podsjetimo, SETI Institut je prošlog mjeseca objavio kako svoju teleskopsku mrežu stavlja u hibernaciju zbog nedostatka novčanih sredstava, no astronomi se nadaju kako će im u potrazi za životom u svemiru pomoći moćni Green Bank teleskop. ‘U našu potragu smo uključili najveći upravljivi radijski teleskop u svijetu, koji je sposoban nastaviti SETI-jev rad’, dodao je Siemion za agenciju AFP.

Taj teleskop ima daleko veći raspon frekvencija koje hvata iz svemira i predstavlja vrhunac radio astronomske tehnologije. Površina teleskopa iznosi 100 sa 110 metara i sposoban je snimiti gigabajt podataka po sekundi. U pogon je pušten 2000. godine kao projekt američkog Nacionalnog radio astronomskog opservatorija.

Dnevnik.hr