Zadnji let shuttle-a Endeavour – 29. aprila

NASA-in Space Shuttle Endeavour je spreman za polijetanje na svoje posljednje putovanje 29. aprila, odlučili su menadžeri misije.

Dužnosnici Shuttle-a odobrili su plan za polijetanje nakon cjelodnevnog sastanka pod nazivom Flight Readiness Review (FRR), što je omogućilo menadžerima misije da detaljno razmotre plan misije Endeavoura i eventualne probleme koji bi mogli odgoditi polijetanje.

Kako nije pronađen ni jedan problem, dužnosnici su odlučili da Endavour konačno poleti 29. aprila u 15:47 EDT iz NASA-inog Kennedy Space Centra u Cape Canaveralu, Florida.

“Tim je odlučio jednoglasno, i mi smo spremni poletjeti”, rekao je NASA-in administrator za svemirske operacije, Bill Gerstenmaier, na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Planirano je da Endeavour ponese šest astronauta, teret pun rezervnih pomagala, te 2 milijarde dolara vrijedan astrofizički eksperiment za Međunarodnu svemirsku stanicu.

“Da nauka može razumjeti tamnu tvar koja živi u svemiru i razumjeti ove jedinstvene visoko-energetske čestice koje su vani u svemiru, to će biti strahovito važno”, rekao je Gerstenmaier. “Ovo je prilično jedinstvena misija koja će zatvoriti karijeru Endeavoura.”

Veteran astronaut Mark Kelly, suprug ranjene kongresnice Gabrielle Giffords, D-Ariz., komandovaće misijom.

Kelly je izrazio nadu da će Giffords moći lično prisustvovati lansiranju s Floride, unatoč činjenici da ona još uvijek prolazi kroz fazu rehabilitacije u bolnici u Texas, kako bi se oporavila nakon što je ranjena u glavu u januaru.

Endeavourova STS-134 misija će uključivati ​​četiri svemirske šetnje kako bi se instalirari rezervni dijelovi i nadogradila orbitalna laboratorija. Trenutno, predviđeno je da put traje 14 dana, no NASA je ostavila mogućnost za proširenje misije do dva dodatna dana da bi se uradilo više posla ako je potrebno.

“Vrlo je vjerovatno da će misija biti produžena za dva dana, znači na 16 dana, ali nećemo ništa uraditi dok ne budemo  u orbiti i vidimo kako stvari stoje”, rekao je Mike Moses, manager NASA-inog prograna lansiranja shuttle-a. “Sve u svemu, to će biti jako dobro iskorištena misija.”

Endeavourovo predstojeće putovanje je predzadnje planirano lansiranje space shuttle-a, prije nego NASA povuče svoju 30 godina staru flotu. Nakon misije, Endeavour će biti poslan na California Science Center za javno prikazivanje. Njegove sestrinske letjelice, Discovery i Atlantis, bit će dodijeljeni drugim muzejima.

Zadnja Space Shuttle misija, STS-135, let Atlantisa, predviđena je za 28. juni.