ISS krucijalna za putovanje na Mars

WASHINGTON – NASA je na putu da pošalje ljude na Mars, rekao je šef svemirske agencije 6. aprila.

Obraćajući se publici punoj naučnika, predstavnika industrije, profesora i bivših astronauta, NASA šef Charles Bolden rekao je da je agencija predana budućoj misije na Mars s ljudskom posadom, te da je Međunarodna svemirska stanica vrlo važan testni poligon za to.

“Međunarodna svemirska stanica je centralna tačka za naše istraživanje i naše letove u idućem desetljeću”, rekao je Bolden. “Volim reći da je to naše sidro za budućnost ljudskog istraživanja. Stanica je naš početak puta prema van”.

Bolden je održao pozdravni govor na konferenciji o Međunarodnoj svemirskoj stanici i Marsu, dvodnevnom događaju koji se održava na univerzitetu George Washington.

Konferenciju je organizovala organizacija Explore Mars, koja promovira naučne i tehnološke inovacije koji pomažu u istraživanju Marsa. Cilj konferencije bio je razgovarati o tome kako se Međunarodna svemirska stanica se može koristiti kao sredstvo istraživanja i laboratorija u sklopu priprema za budućnost ljudskog istraživanja naše najbliže planete u Sunčevom sistemu.
Međunarodna svemirska stanica je najveća ljudski napravljena struktura ikada izgrađena u svemiru, te je produkt suradnje između pet različitih svemirskih agencija koji predstavljaju 15 zemalja.

Konstrukcija od 100 milijardi dolara vrijedne orbitalne laboratorije započela je 1998. NASA je završila svoj dio svemirske stanice prošli mjesec, a Ruska svemirska agencija planira dodati barem još jedan veliki modul laboratoriji nekad sljedeće godine.

NASA i njezini partneri planiraju zadržati svemirsku najmanje do 2020.

“Tokom sljedećih 10 godina, mi ćemo i dalje surađivati ​​s drugim narodima da žive i rade zajedno u svemiru i obavljati istraživanja i demonstracije tehnologija dkoje su najvažnije za naša eventualna istraživanja dubokog svemira s ljudskim posadama”, rekao je Bolden. “ISS je najrealniji test za održavanje života i drugih tehnologija, čime se osigurava funkcionisanje u svemiru, i što je najvažnije, pouzdanost”.

Osim naučnih i tehnoloških lekcija koje svemirska stanica može ponuditi, orbitalna laboratorija također predstavlja uspješnu saradnje između različitih naroda čime se proširuju i ujedinjuju ciljevi, rekao je Bolden.

I ova saradnja će vjerojatno djelovati kao važan presedan za buduće misije na Mars, rekao je NASA-in šef.

“Svaka misija na Mars će vjerojatno biti globalni napor”, rekao je Bolden. “ISS je spoj ciljeva između svemirskih agencija, i to je zaista lijepo već samo u tom smislu”.

Uz ukidanje Space Shuttle programa koji će se zatvoriti kasnije ove godine, NASA je postavila visoke ciljeve da posjeti asteroid 2015 i Mars nekad u 2030-im.

Bolden opisao godine koje dolaze kao inkrementalno putovanje na Crvenu planetu, i utvrdio da bi koračni koraci programa mogli bi poslužiti kao inspiracija za cijelu novu generaciju. Dok što je govorio o svojoj viziji budućnosti, glas bivšeg astronauta bio je ispunjen emocijama.

“Znam da će moji unuci biti svjedoci ljudskog odlaska na Marsu”, rekao je Bolden. . “Kao predsjednik, ja vjerujem da je putovanje moguće i u mom životu, ali ono što ja znam danas je da imamo nevjerojatan tehnološki resurs u svemiru upravo sada – Međunarodnu svemirsku stanicu. I idemo naprijed sa inovacijama i tehnološkim otkrićima koja su potrebna da bi otišli na našu susjednu planetu”.