2 milijarde planeta pogodnih za život samo u našoj galaksiji

Otprilike jedna od 37 do jedan od 70 Suncu sličnih zvijezda na nebu mogu udomljavati planetu sa vanzemaljskim životom, otkriva nova studija.

Ovi nalazi nagovještavaju da milijarde planeta sličnih Zemlji može postojati u našoj galaksiji, dodaju naučnici.

Ovi novi proračuni temelje se na podacima iz svemirskog teleskopa Kepler, koji je u februaru zapanjio svijet otkrivajući više od 1200 mogućih vanzemaljskih svjetova, uključujući i 68 potencijalnih planeta veličine Zemlje. Letjelica to zaključuje prateći zatamnjenje koje planeta pravi kada se kreće ispred zvijezde.

Naučnici u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni, Kalifornija, usmjereni su uglavnom na planete veličine Zemlje koje se kreću unutar nastanjive zone svojih zvijezda, tj. kruže na udaljenosti gdje tekuća voda može postojati na površini tih planete.

Nakon što su istraživači analizirali četiri mjeseca podataka u ovom početnom očitanju iz Keplera, oni su utvrdili da se na 1,4 do 2,7 % od svih zvijezda sličnih Suncu može očekivati da će imati planetu sličnu Zemlji – one koje su između 0,8 i dva puta promjera Zemlje i unutar nastanjive zone njihovih zvijezda.

“To znači da postoji puno Zemalja tamo vani – dvije milijarde u galaksiji Mliječni put”, rekao je istraživač Joseph Catanzarite, astronom u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory. “Uz to veliki broj, ima dobre šanse život, a možda čak inteligentan život može postojati na nekim od tih planeta i to je samo naša galaksija. Tu je još 50 milijardi drugih galaksija.”

Nakon što su tri do četiri godine Keplerovih podataka istraženi, naučnici predviđaju da će se pronaći ukupno 12 svjetova sličnih Zemlji. Četiri od njih su već viđena u četiri mjeseca podataka koji su obrađeni do sada, dodali su. Naučnici iz Kepler misije procijenili su da bi, ukupno, moglo biti do 50 milijardi planeta u Mliječnom putu, iako neće sve biti veličine Zemlje niti unutar nastanjive zone svojih lokalnih zvijezda.

Kada je riječ o 100 najbližih zvijezda sličnih Suncu udaljenih nekoliko desetaka svjetlosnih godina, ovi rezultati sugeriraju da bi se mogle naći tek dvije takve planete. Ipak, Catanzarite je napomenuo da crveni patuljci mogu ugostiti planete slične Zemlji kao i da su takve zvijezde daleko češće nego zvijezde poput Sunca.

Iako će istraživači mnogo teže otkriti planete veličine Zemlje koje prolaze ispred tamnih crvenih patuljaka, naučnici trenutno pokušavaju otkriti takve planete oko takvih zvijezda pomoću gravitacijskih trzaja koje će vršiti jedni na druge.

“Ja bih očekivao ​​da jednog dana čujem o planeti pogodnoj za život oko ove zvijezde”, rekao je Catanzarite.

Catanzarite i njegov kolega Michael Shao opisali su svoje nalaze u radu koji je objavljen 8. marta u časopisu Astrophysical Journal.