NASA Williamu Shatneru: ‘Sretan Rođendan’ Kapetane Kirk

 

NASA se pridružila gomili obožavatelja koji su zaželjeli “Star Trek” glumcu Williamu Shatneru sretan 80. rođendan (22. marta) u obliku on-line note originalnom TV kapetanu James T. Kirku.

“Želimo sretan rođendan @Williamu Shatneru! – Nekome ko i dalje hrabro ide” poručila je NASA Shatneru preko Twittera, gdje svemirska agencija postavlja postove kao @NASA.

Shatner je nastupao kao kultni kapetan zvjezdanog broda Enterprise u originalnoj “Star Trek” SF seriji koja se prikazivala 1966 – 1969. On je reprizirao svoju ulogu u sedam od 11 igranih filmova koji su snimljeni poslije.

U cilju obilježavanja Shatnerovog rođendana, glumčev web site, zajedno sa TrekMovie.com i ThinkGeek organizovao je online video natječaj za “International Talk Like William Shatner dan.” Pobjednik natjecanja za najbolji video će dobiti zlatno obojeni Star Trek zapovjednički kombinezon.

“Pitam se da li bih pobijedio ako bih se i sam prijavio?” upitao se Shatner na svojoj Twitter stranici.

NASA i “Star Trek” imaju dugu historiju zajedno.

Svemirska agencija je svoj prvi space shuttle – koji je služio za testove slijetanja, ali nikada nije poletio u svemir – nazvala Enterprise u čast USS Enterprise Starship, kultnog objekta naučne fantastike. (VSS Enterprise je također naziv za prvi privatni svemirski brod izgrađen od Virgin Galactic za suborbitalne turističke letove u svemir.)

Muzika iz “Star Trek” serije je bila je jedna od dvije pobjedničke melodije koje su služile za buđenje astronauta tokom posljednjeg leta space suttle-a Discovery, ovog mjeseca. Shatner je snimio posebnu verziju poruke za ovaj događaj.

Astronauti su se čak i oblačili u Star Trek uniforme i reproducirali plakate iz ove serije.

Nekoliko glumaca iz originalne Star Trek serije su i radili za NASA-u, a i stvarni NASA astronauti su se pojavili u nekim od filmova poput “Star Trek: The Next Generation” i Enterprise “.

Shatner je trenutno zvijezda CBS-ove serije “$#*! Moj tata kaže”.