Zemlja će 2050. godine biti neprepoznatljiva

Ujedinjene nacije predviđaju da će broj stanovnika ove godine dostići cifru od sedam milijardi stanovnika, a da će 2050. godine na Zemlji živjeti devet milijardi stanovnika, s tim da će broj stanovnika najviše rasti u siromašnim zemljama, Africi i Južnoj Aziji.

Prema predviđanjima stručnjaka Jasona Claya iz World Wildlife Funda, za prehranjivanje svih usta u narednih će 40 godina biti potrebno više hrane nego što je bilo potrebno u posljednjih osam hiljada godina.

On je upozorio da će 2050. godine zemlja biti neprepoznatljiva ukoliko se ovakav trend nastavi.

U narednih 40 godina očekuje se i porast prihoda, što će još više povećati potražnju za hranom. Kako se stanovnicima povećavaju prihodi tako se i mijenja potreba za hranom, pa će jesti više mesa nego kada su imali manje novca.

“Više ljudi, više novca, veća potrošnja, a ista planeta”; rekao je Clay, upozoravajući naučnike i vlade da počnu mijenjati način proizvodnje hrane.

Stručnjaci za demografiju pak upozoravaju na potrebu finansiranja programa planiranja porodica, kako bi pomogli u kontroli rasta broja stanovnika, posebno u zemljama trećeg svijeta.