Pronađeno 54 planeta na kojima bi moglo biti života

ASTRONOMI su pronašli 54 planeta na kojima bi moglo biti uvjeta za život. Pet od tih planeta su veličine slične Zemljinoj.

Ova objava iz tima svemirskog teleskopa Kepler dovela je do ukupnog broja od 1200 otkrivenih egzoplaneta. Potvrđen je i pronalazak jedinstvenog “seksteta” planeta koji kruže oko jedne zvijezde i još 170 sunčevih sustava u kojima postoji više od jednog planeta koji kruži oko zvijezde.

Bezbroj planeta koji kruže oko zvijezda

U samo prvih par mjeseci svoga traženja egzoplaneta, teleskop Kepler je pronašao 68 kandidata veličine Zemlje, 288 planeta dva puta većih od Zemlje, 662 veličine Neptuna i 184 većih od Neptuna. Jučer su objavili da šest planeta kruži oko zvijezde stare osam milijardi godina na oko 2 tisuće svjetlosnih godina od nas.

“Činjenica da smo pronašli toliko planeta u tako malenom dijelu neba dovodi do zaključka da postoji bezbroj planeta koji kruže oko zvijezda sličnih Suncu u našoj galaksiji”, kazao je William Borucki koji pri NASA-i vodi Keplerov znanstveni program.

“Od nule smo došli do 68 planeta veličine Zemlje i od nule do 54 kandidata za naseljavanje, od kojih neki imaju mjesece s tekućom vodom”, kazao je Borucki.

index.hr