NASA vas šalje u svemir – besplatno

Američka svemirska agencija NASA prikuplja digitalne fotografije i imena svih onih koji to žele, da ih pošalje u svemir tokom dvije zadnje misije  Space Shuttle-a prije nogo što ove letjelice odu u penziju, zauvijek. Fotografije i imena se mogu uploadovati na novom website-u pod “Face in Space” programom.

“Space Shuttle Program pripada javnosti, i mi smo veoma uzbuđeni kad možemo ponuditi mogućnost ljudima da s nama podijele avanturu ove misije,” rekao je šef  NASA space shuttle programa John Shannon u svojoj izjavi. “Ovaj website će vam omogućiti da postanete dio historije“.
NASA-ina slijedeća Shuttle misija je planirana za 16-ti septembar sa letjelicom Discovery, najstarijem Space Shuttle-u u floti. Misija će dostaviti robotskog asistenta (Robonaut 2) u Međunarodnu Svemirsku Stanicu zajedno sa drugim teretom za laboratoriju.

Zadnji  Shuttle let Američke Svemirske Agencije će izvesti Shuttle Endeavour, flotin najmlađi svemirski brod. Ta misija se neće desiti prije 27-og novembra, a dostaviće 1.5 milijardu dolara vrijedan astrofizički instrument za lov na antimateriju i ostale fenomene u svemiru.

Do sad, NASA je izvršila 132 space shuttle misije otkad je napravljen prvi let u aprilu 1981 godine. Posljednja misija, STS-132 prošlog mjeseca, označena je kao trideset druga i posljednja misija space shuttle-a Atlantis.

NASA prestaje sa space shuttle programom poslije skoro 30 godina i otvara put za mnogo ambicioznije projekte kao i putovanje na Mars.

Svemirska Agencija planira da se osloni na komercijalne brodove i rakete kako bi slala američke astronaute i teret do svemirske stanice, jednom kad Space Shuttle flota bude penzionisana. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na otkazivanje NASA-inog inicijalno planiranog post-shuttle programa Constellation, koji je imao za cilj da ponovo pošalje astronaute na mjesec.