NASA-in rover u četvrtak slijeće na Mars, u krater nazvan po mjestu u BiH (pratite uživo)

Očekuje se da će “Perseverance”, najsofisticiraniji NASA-in rover dosad, sletjeti na površinu Marsa u četvrtak, 18. februara, oko 22 sata po našem vremenu.

Rover putuje svemirom od lansiranja sa Floride krajem jula. Kad stigne do Marsa, “Perseverance” će na putovanju od Zemlje preći 470,7 miliona kilometara.

Ovo je prva NASA-ina misija koja će tražiti znakove života na drugoj planeti kako bi pomogla odgovoriti na veliko pitanje: Je li život ikad bio prisutan na Marsu?

Rover će istražiti krater Jezero, mjesto nekadašnjeg jezera koje je postojalo prije 3,9 milijardi godina, i tragati za mikrofosilima u tamošnjim stijenama i tlu. Ovaj krater je nazvan po mjestu Jezero u Bosni i Hercegovini zbog sličnosti u obliku.

Ujedno će biti obavljen pokusni let helikoptera Ingenuity, prvi put na drugoj planeti.

NASA poziva svijet da prati odbrojavanje i slijetanje, koje će se emitirati uživo u četvrtak u 20:55 po našem vremenu.

Dešavanje se mogu pratiti putem NASA-inog javnog TV kanala, web stranice, aplikacije, YouTubea, Twittera, Facebooka, LinkedIna, Twitcha, Daily Motiona ili na THETA.TV-a.

Na posebnoj stranici ove misije već je počelo odbrojavanje.

Tokom emitiranje prijenosa, NASA-in tim za nadzor misije moći će potvrditi je li rover sigurno sletio na površinu Marsa.

Ako bude uspješno, ovo će biti NASA-ino deveto slijetanje na Mars. No, prije toga mora proći “sedam minuta terora”.

Jednosmjerno vrijeme potrebno za putovanje radio signala sa Zemlje na Mars iznosi oko 10,5 minuta, što znači da će se sedam minuta potrebnih za slijetanje letjelice na Mars dogoditi bez ikakve pomoći i intervencije NASA-inih timova na Zemlji.

Zemaljski timovi govore svemirskoj letjelici kada treba započeti takozvani EDL (ulazak, spuštanje i slijetanje) i svemirska letjelica tada preuzima kontrolu.

Ovo je najteži rover koji je NASA ikad pokušala spustiti na Mars, težak više od tone.

Svemirska letjelica ući će u marsovsku atmosfere krećući se brzinom od 19.300 kilometara na sat i mora usporiti na nula kilometara na sat sedam minuta kasnije, kada rover lagano sleti na površinu.

Nakon što rover sleti, započet će dvogodišnja misija. Prvo će proći kroz period provjere kako bi se uvjerilo da je spreman.

“Perseverance” će tražiti dokaze nekadašnjeg života i proučavati Marsovu klimu i geologiju te skupljati uzorke koji će na kraju biti vraćeni na Zemlju do 2030-ih.

Iz tog je razloga “Perseverance” ujedno i najčišći stroj koji je ikad poslan na Mars, dizajniran tako da ne kontaminira marsovske uzorke nijednim mikrobima sa Zemlje koji bi mogli dati lažno očitanje.

Klix.ba