Rijetko pomračenje Sunca sutra vidljivo u BiH i brojnim zemljama svijeta

Dijelovi Bliskog istoka, Indije, Šri Lanke, Filipina i Indonezije svjedočit će sutra rijetkom pomračenju Sunca, posljednjem u ovom desetljeću, dok će ga ostatak svijeta moći posmatrati putem interneta.

Mjesec će 26. decembra proći pored Sunca i prekriti 97 posto središnje zvijezde našeg sistema, ostavljajući trag karakterističnog prstena. Ovaj prsten će biti vidljiv duž linije od 118 kilometara koja se proteže od Saudijske Arabije do Filipina.

Pomračenje u obliku prstena nastaje jer je Mjesec trenutno blizu svoje najviše orbitalne udaljenosti od Zemlje, ali neće biti dovoljno velik da pokrije cijelo Sunce.

Ljubitelji nebeskih fenomena na Bliskom Istoku moći će gledati pomračenje rano ujutru, dok će stanovnici na jugu Indije i Šri Lanke svjedočiti fenomenu nešto prije podneva. U Indoneziji će se pomračenje desiti u ranim popodnevnim satima, a na Filipinima prije zalaska Sunca.

Astronom Fred Espenak kreirao je tabelu koja prikazuje kada će maksimalni domet pomračenja biti vidljiv u velikom broju gradova širom Azije, prema lokalnom vremenu. Vatreni prsten bit će vidljiv najduže tri i pol minute, istočno od ostrva Pulau Gin Besar u Indoneziji.

Stanovnici Bosne i Hercegovine, kao i brojnih drugih država, moći će pratiti pomračenje online putem YouTube linka.

Dok će ovo biti posljednje pomračenje u ovom desetljeću, još dva nam stižu u 2020. godini, i to jedno u junu, kao i totalno pomračenje Sunca u decembru.

klix.ba