Naučnici otkrili crnu rupu toliko veliku da ne bi trebala postojati

Naučnici su otkrili ogromnu crnu rupu koja je toliko masivna da u teoriji ne bi trebala ni postojati.

Radi se o stelarnoj crnoj rupi koja se formira nakon umiranja velikih zvijezda, njihovog urušavanja i eksplozije. Naučnici su ranije vjerovali da crna rupa može imati 20 puta veću masu od našeg Sunca jer dok te zvijezde umiru, gube većinu mase putem eksplozija tokom kojih izbacuju materiju i gasove.

Međutim, ovu teoriju je poništila novootrkivena crna rupa LB-1 udaljena oko 15.000 svjetlosnih godina. Ona ima masu 70 puta veću od Sunca.

“Crne rupe tolike mase ne bi trebale ni postojati u našoj galaksiji, barem prema najaktuelnijim modelima stelarne evolucije. LB-1 je dvaput masivnija od onoga što smo mislili da je moguće. Sada teoretičari moraju ispuniti izazov i objasniti njeno formiranje”, izjavio je Liu Jifeng, šef tima koji je zaslužan za otkriće.

Naučnici pokušavaju ustanoviti kako je crna rupa LB-1 postala toliko velika. Kineski tim je predložio nekoliko teorija. Njena veličina ukazuje na to da se nije formirala od urušavanja samo jedne zvijezde, Možda se radi o dvije manje crne rupe koje orbitiraju jedna oko druge.

Druga mogućnost je formiranje nakon eksplozije zvijezde kada je se izbačena materija vratila u supernovu i kreirala crnu rupu. Ovo je teoretski moguće, ali naučnici to nisu mogli posmatrati niti dokazati.

Ipak, LB-1 nije najveća crna rupa koja je ikada otkrivena, ali bi mogla biti najveća svoje vrste. Postoji nekoliko tipova crnih rupa, a stelarne crne rupe poput ove pripadaju grupi manjih. Supermasivne crne rupe su mnogo veće, čak milijarde puta veće od mase Sunca.

Naučnici vjeruju da bi supermasivne crne rupe mogle biti povezane s formiranjem galaksija jer često postoje u centru masivnih sistema zvijezda, ali još uvijek nije jasno kako i koje se formiraju prve.

klix.ba