Evropska svemirska agencija odobrila misiju Hera protiv asteroida

Evropski ministri zaduženi za Evropsku svemirsku agenciju (ESA) odobrili su misiju Hera koja će ispitati da li deflekcija može spasiti čovječanstvo od opasnosti koju predstavljaju asteroidi.

Tokom misije Hera vrijedne 320 miliona eura ESA i američka svemirska agencija NASA poslat će dvije letjelice do sistema asteroida nazvanog Didymos. NASA će prvo izazvati sudar svoje sonde DART s manjim asteroidom pod nazivom Didymoon, a to će snimiti italijanski satelit LICIACube. Hera će stići poslije i mapirati krater udara te izmjeriti masu asteroida.

Također, Hera će nositi dva CubeSat satelita koji mogu letjeti veoma blizu površine asteroida prije nego je dodirnu. Ova male letjelice veličine aktovke će djelovati kao dronovi te će skupljati ključne podatke o krateru, odnosno mjestu udara, a potom podatke poslati naučnicima uključujući masu asteroida. Ovi podaci će im pomoći da odrede sastav asteroida. Cilj je pretvoriti deflekciju asteroida u teniku odbrane planete.

S obzirom na činjenicu da Didymoon orbitira oko većeg partnera, naučnici bi trebali moći izmjeriti efektt DART-a na njegovu putanju. Manji asteroid je slične veličine kao i Velika piramida u Gizi, tako da bi mogao uništiti ceijli grad ukoliko bi udario u Zemlju. Međutim, ova misija je zahtjevna jer su oba asteroida relativno mala, a dosad nijedna letjelica nije letjela prema tako malim svemirskim tijelima.

Udar asteroida je malo vjerovatan scenarij i moguće ga je spriječiti za razliku od zemljotresa i erupcije vulkana.

“Moramo pažljivo pratiti oko 2.000 objekata u blizini Zemlje kako se ne bismo pridružili kolekciji predivnih dinosaura”, izjavio je istraživač Holger Sierks za Space.com.

klix.ba