Raketa Starship se djelimično raspala tokom testiranja u Teksasu

Testna verzija sljedeće generacije rakete Starship. koju je proizvela kompanija SpaceX, djelimično se raspala tokom testiranja u Teksasu.

Prilikom testiranja je došlo do eksplozije, a potom i do gustog dima. Neki dijelovi rakete su poletjeli u zrak. Neuspješan test su snimili lokalni entuzijasti, a sve se moglo vidjeti u prijenosu uživo.

Eksplozija se dogodila dok je SpaceX vjerovatno vršio testove pritiska na testnoj lokaciji u Boca Chici u Teksasu. Očevici su primjetili da je raketa periodično ispuštala gas tokom dana što je pokazatelj trajanja testiranja.

“Svrha današnjeg testiranja je bilo vršenje maksimalnog pritiska na sisteme, tako da rezultat nije u potpunosti neočekivan. Povrijeđenih nije bilo, niti je ovo ozbiljan problem”, izjavio je glasnogovornik kompanije SpaceX.

Prototip je kreiran kako bi se testirao Starship, ogromna raketa koja je osmišljena za transport tereta i ljudi na lokacije u dubokom svemiru kao što su Mjesec i Mars. Zapravo, radi se o istoj raketi koju je direktor kompanije SpaceX Elon Musk predstavio javnosti u septembru. U to vrijeme je tvrdio da bi se u narednih nekoliko mjeseci mogli obaviti letovi na malim visinama te da bi u narednih šest mjeseci neka verzija Starshipa mogla stići do Zemljine orbite.

Sada će se ti rokovi gotovo sigurno promijeniti. Nakon eksplozije je Musk putem Twittera saopćio da SpaceX možda više neće testirati ovaj prototip te da će testne letove obavljati na novijem modelu koji kompanija planira napraviti.

klix.ba