Poslušajte kako zvuči udar solarne oluje u Zemlju

Evropska svemirska agencija (ESA) upotrijebila je četiri svemirske letjelice u orbiti koje obavljaju Cluster misiju, kako bi zračenja iz solarnih oluja koje padaju u našu atmosferu pretvorila u zvuk. Rezultati će vas vjerovatno progoniti neko vrijeme.

Magnetosfera, magnetno polje koje stvara Zemljino istopljeno jezgro, djeluje kao štit od pregrijavanja zračenjem koje se prenosi solarnim vjetrovima.

Prvi put naučnici su snimili kako zvuči kad se te nabijene čestice odbiju od magnetosferski štit i uruše u dolazne čestice, stvarajući “magnetoakustične valove”. Rezultati su svojevrsna svemirska muzika koju bi mnogi mogli smatrati uznemirujućom.

ESA je kroz ukupno šest solarnih oluja otkrila da su valovi ovih oluja mnogo složeniji nego što se prethodno mislilo.

Solarni vjetrovi se stvaraju nakon što nastane magnetska erupcija na površini Sunca, a odgovorni su i za Zemljine aurore, kao što je aurora borealis. U normalnim ili “mirnim” uslovima, magnetosfera proizvodi signal niske frekvencije.

Predstojeća misija ESA-e pod nazivom Solar Orbiter, planirana za februar 2020. godine, pomoći će boljem razumijevanju uvjeta koji stvaraju takve kozmičke kakofonije u prostoru iznad naše planete.

Krajnji cilj je razumjeti solarno vrijeme, a kako bismo u budućnosti mogli bolje pripremiti našu orbitalnu elektroniku i svemirske letjelice kojima upravljaju ljudi protiv bilo kakvih potencijalnih katastrofalnih događaja.

Otkrića tima ESA-e objavljena su u novom broju časopisa Geophysical Research Letters.

klix.ba