Merkur će danas “proći ispred Sunca”, sljedeći tranzit tek 2032. godine

Planeta Merkur danas će proći između Sunca i Zemlje. Riječ je o fenomenu koji se zove tranzit Merkura, a može se posmatrati tokom vedrog dana. Sljedeći ovakav događaj neće se desiti sve do 2032. godine.

Sam događaj će izgledati kao “prelazak” Merkura u vidu male crne tačke preko diska Sunca sa lijeve ivice prema desnoj. Najbolji i najdetaljniji pogled bez smetnji bit će moguć sa letjelica u orbiti koje se nađu između Zemlje i Merkura.

Tranzit se sa ZEmlje može posmatrati samo posebnim teleskopima sa filterima za Sunce i strogo je preporučljivo da se ne posmatra običnim teleskopima ili dvogledom bez adekvatne folije ili filtera, pa ni golim okom jer taj čin može oštetiti ili u potpunosti uništiti vid.

Tranzit počinje u 13:35 sati po našem vremenu, maksimalna faza je u 16:19 sati, a kraj tranzita je u 19:04 sati. Nažalost, to znači da se vrhunac neće moći posmatrati iz BiH s obzirom na vrijeme zalaska.

“Ukoliko bude vedro ovaj astronomski događaj ćemo iz BiH moći pratiti samo djelomično, njegov prvi dio. Naime, taj dan Sunce u Sarajevu zalazi u 16:25 sati, a samo nekoliko minuta prije je maksimalna faza”, rekli su iz Astronomskog društva Orion.

Nažalost, ovoga puta Orion neće organizovati javno posmatranje tranzita.

klix.ba