Fascinantna kometa prošla pored Marsa i leti prema Suncu

Kometa iz vanjskih dijelova Sunčevog sistema u nedjelju je napravila rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ju je pratila flota robotskih sondi.

Kometa Siding Spring prošla je na samo 140.000 km od Marsa što je manje od polovice rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koja kometa do sada prošla pored Zemlje, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Kometa, koja je ime dobila prema australskom opservatoriju koji ju je otkrio prošle godine, je kako se vjeruje prvi put u posjetu unutarnjem solarnom sistemu nakon što je napustio Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milion godina.

Komete su, kako se vjeruje, smrznuti ostaci preostali nakon formiranja solarnog sistema prije nekih 4,6 milijardi godina.

“Ova kometa leti prema Suncu, dok joj narasta rep”, rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarne nauke iz Tuscona u Arizoni tokom kometinog prolijetanja.

Kometa je bila najbliža Marsu u 20 sati i 27 minuta prolazeći brzinom od 203.000 km/h.

Očekuje se da su NASA-ina tri marsovska orbitera i dva rovera kao i orbiteri Evropske svemirske agencije i Indije zabilježila prilaz i prolazak komete.

Klix.ba