FOTO – ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili ‘čarobni otok’ koji je u trenu nestao

Na Saturnovom mjesecu Titanu astronomi su svjedočili nesvakidašnjoj pojavi. U moru tog mjeseca odjednom se pojavio otok, a kako se brzo pojavio tako je brzo i nestao te ostavio znanstvenike s mnogim neodgovorenim pitanjima.

Astronomi su na Saturnovom mjesecu Titanu uočili nešto što su nazvali “svijetlim prolaznim oblikom”, ali nisu uspjeli s potpunom sigurnošću utvrditi o čemu je riječ i kako je došlo do navedene pojave. Neke od teorija uključuju i to da se radi o posljedici valova u moru ili plutajućoj materiji na njegovoj površini.

Astronomi su oblik na površini mora nazvali “čarobni otok”, a pojavio se doslovce niotkud, a jednako brzo je ponovno i nestao. Sve fotografije mora prije tog događaja nisu dale naslutiti ništa slično.

Fotografiju je snimio NASA-ina sonda Cassini, koja se u orbiti oko tog planeta nalazi još od 2004. godine. Fotografija prikazuje drugi najveći ocean na Titanu, Ligeia Mare, prenosi Independent.

“Ovo otkriće nam govori da tekućine na Titanovoj sjevernoj hemisferi nisu jednostavno stagnirajuće i bez promjena, već da se promjene na njihovoj površini događaju”, zaključio je Jason Hofgartner, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Cornell u new Yorku.

Iako astronomi ne znaju o čemu je zasad riječ, nastavit će s proučavanjem nastalog fenomena. Planetarni znanstvenici zasad znaju da na Titanu postoje atmosferske prilike, odnosno promjene vremenskih prilika i sezonskih doba. Smatraju kako je “čarobni otok” možda upravo rezultat takvih prilika.

Titan je jedino tijelo u Sunčevom sustavu osim Zemlje na kojoj dokazano postoje mora na površini. Njih naravno na Titanu ne čini voda, već tekući etan, metan i propan. Znanstvenici vjeruju kako ta mora imaju više stotine puta više prirodnog plina i drugih ugljikohidrata nego čitava zaliha nafte i zemnog plina na planetu Zemlji.

Dnevnik.hr