Sve se dogodilo prije 10 MILIJUNA godina…

Asteroid koji je u veljači 2013. eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji snagom 30 puta jačom od atomske bombe, usmjeren je prema Zemlji zbog sudara s drugim asteroidom u svemiru.

Istraživanja dvaju sveučilišta, Tohoku u Japanu te Novosibirska u Rusiji, sugeriraju da je asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljabinska vjerojatno samo dio većeg asteroida, koji se odvojio pri sudaru s drugim asteroidom pri brzini od 4.500 kilometara na sat duboko u svemiru i prije čak 10 milijuna godina, prenosi Independent.

Studija navedena dva sveučilišta objavljena je u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Podsjetimo, asteroid iznad Čeljabinska najveća je ikad zabilježena eksplozija, otkako se bilježe takvi podaci te je eksplozija bila čak 30 puta jača od one atomske bombe u Hirošimi.

Takozvani “smoking gun” za japanske i ruske znanstvenike, da je riječ o samo komadu većeg asteroida koji je nastao nakon velikog sudara u svemiru, je mineral žadit, koji se nalazi u asteroidima koji prolaze kroz ekstremne tlakove i temperature. Žadit su otkrili analizirajući ostatke asteroida iznad Čeljabinska koji su pali na tlo.

Dnevnik.hr