Američki znanstvenici žele izgraditi akcelerator čestica

Odbor sastavljen od američkih uglednih znanstvenika ima vrlo smjeli naum. Žele izgraditi akcelerator čestica vrijedan milijardu dolara kako bi ispaljivali neutrine podzemljem na potezu od Chicaga do Južne Dakote (1280 kilometara).

Plan američke znanstvene zajednice, prema riječima Stevena Ritza sa Sveučilišta California u Santa Cruzu, bio bi najveći projekt te vrste u SAD-u dosad, prenosi AP. S druge strane je priznao da bi taj projekt ipak bio manji od europskog LHC-a.

Neutrini su zanimljive čestice koje su poput duhova. Imaju izrazito malu masu i električki su neutralne. Na njih ne djeluju elektromagnetske sile i mogu prolaziti kroz normalnu materiju bez poteškoća, uključujući i ljudsko tijelo. Već dugo vremena su izvor znatiželje i konfuzije kod znanstvenika.

SAD navedenim projektom žele preuzeti primat u istraživanju svojstava neutrina u narednih 20 godina. Ako njihov plan naiđe na odobrenje, biti će potrebno 10 godina za izgradnju instalacije, a u njoj bi se narednih 20 godina onda moglo proučavati neutrine.

Dnevnik.hr