I Mars je imao svoju apokaliptičnu poplavu

Mars je vrlo vjerojatno imao svoju kolosalnu poplavu prije više milijuna godina, kada je jezero prekriveno ledom napuklo i kada je voda izbila na površinu. Prema tom scenariju kojeg su postavili znanstvenici, danas se možda u ledu ispod površine Marsa kriju mikrobi u stanju mirovanja.

Znanstvenici koji proučavaju geologiju Marsa smatraju kako su velike količine vode morale teći kroz nekolicinu golemih kanala koji su otkriveni na površini Crvenog planeta. No pravo pitanje je otkud je došla sva ta voda, ako teren koji znanstvenici proučavaju datira iz perioda kad se Mars razvijao u hladnu pustinju od planeta kakav je danas?

Mauel Roda sa sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj pobliže je pogledao krater Aram Chaos, koji ima kanal deset kilometara širok, dubine dva kilometra, koji se kreće od njega prema van. Da bi taj kanal nastao erozijom, bilo bi potrebno protjecanje 90.000 kubičnih kilometara vode mjesečno kroz njega, izračunali su Roda i njegov tim, a prenosi New Scientist.

Smatraju kako je jezero bilo puno vode u periodu dok je Mars bio topliji. Kako se planet hladio, jezero se smrznulo te je dobilo zaštitni sloj sedimenta. S druge strane, geotermalna energija grijala je led odozdo, stvarajući tekući sloj. Tijekom više milenija, sloj sedimenta je oslabio i naglo popustio, zbog čega je napukao i led, a voda izbila na površinu.

Roda ističe kako je dosad taj scenarij bio isključivo teorija. ‘Sada imamo geološke i hidrološke dokaze da se taj proces mogao dogoditi na Marsu tijekom njegove rane povijesti.’

Otkriće znači i novu nadu u potrazi za tragovima života na Marsu, jer se možda u ledu ispod površine nalaze mikrobi u stanju mirovanja.

Dnevnik.hr