Otkriven okean na Saturnovom mjesecu Enceladus

Ispod četrdesetak kilometara debelog sloja leda astronomi su otkrili podzemni okean koji je velik barem koliko i jezero Superior u Sjevernoj Americi.

Okean je nađen ispod južnog pola ovog malog satelita Saturna.

Interes za istraživanje Enceladusa je porastao nakon što je 2005. godine, letjelica Cassini, američke NASA-e registrirala oblake vodene pare koja izbija iz dugih pukotina na ledenoj površini ovog svijeta.

Grupa istraživača predvođena Lucianom Lessom sa Sapienza univerziteta u Rimu otkrila je gravitacione anomalije oko južnog pola Enceladusa. Njih je mogla da izazove samo neka skrivena masa veće gustine od leda, a to je voda.

Procjenjuje se da je okean oko osam kilometara dubok i možda se prostire sve do ekvatora. Na dnu se ovaj okean dodiruje sa stjenovitim jezgrom satelita i to može da void interesantnim reakcijama sa stanovišta astrobiologije.

“Voda u kontaktu sa stjenama stvara potencijal za hemijske reakcije. Time se stvara mogućnost da dno okeana bude mjesto za eventualno rađanje bazičnih oblika života. Slični uslovi postoje na Jupiterovom satelitu Evropa”, kaže Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo.

Za sada se ne može reći ništa o tome šta se nalazi tamo dole. No, vodeni gejziri koji su ranije opaženi, sadrže slanu vodu i organske molekule koji su osnovni hemijski sastoji potrebni za život. U počecima misije Cassini na Enceladus se gledalo kao nezanimljiv objekat.

Inače ova svemirska misija je produžena do 2017. godine.

Klix.ba