FOTO Rješen misterij zagonetnog kamena na Marsu

Zagonetni kamenčić nalik krafni, koji je početkom siječnja snimio NASA-in robot Opportunity, dio je komada stijene koji se odlomio i otkotrljao pod kotačima našeg robotskog vozila, priopćila je u petak NASA.

Opportunity je 8. siječnja snimio spomenuti kamen promjera četiri centimetra na mjestu na kojem ga 13 dana prije nije bilo. Kamen koji su znanstvenici prozvali Pinnacle Island izvana je bijel, a u sredini crven i izgleda kao krafna.

“Nakon što smo preusmjerili Opportunity koji nam je poslao nove snimke i nakon što smo proučili Pinnacle Island, malo više uzbrdo od mjesta pronalaska kamena vidjeli smo prevrnutu stijenu koja ima ima isti neuobičajeni oblik”, objasnio je Ray Arvidson sa sveučilišta Washington u St. Louisu. Kamen se možda odlomio tek nedavno, ispod same površine, ili je, dodaje znanstvenik, erozija učinila svoje i omogućila da kamen završi pod našim kotačima.

Opportunity se spustio na Mars 24. siječnja 2004. na tromjesečnu misiju, ali i nakon deset godina još uvijek luta Crvenim planetom.

Dnevnik.hr