Švicarci planiraju lansirati orbitalnog ‘smetlara’

Švicarski znanstvenici planiraju 2018. lansirati satelit – usisivač CleanSpace One koji bi trebao pokupiti oko 370 tisuća komada svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje, piše britanski list Daily Mail.

Satelit će otpad izbaciti u Zemljinu atmosferu gdje bi trebao izgorjeti. Satelit čistač imat će pokretna ticala i čistit će orbitu pet godina od odbačenih dijelova raketa i satelita koji kruže oko Zemlje brzinom od više od 28 tisuća kilomatara na sat.

Smeće koje kruži Zemljinom orbitom postalo je sve ozbiljniji problem i prošle je godine NASA ocijenila da je količina smeća dosegnula kritičnu točku, odnosno da količina smeća koja kruži može ometati lansiranje novih raketa. ‘Izgubili smo kontrolu nad okolišem’ kaže umirovljeni znanstvenik NASA-e Donald Kessler.

Prošle je godine politehnički fakultet iz Lausanne (EPFL) objavio namjeru da dizajnira i lansira CleanSpace One i financiranje projekta preuzela je tvrtka Swiss Space Systems koja će i lansirati čistač.

Orbitom kruži oko 22 tisuće predmeta koji su dovoljno veliki da se prate sa Zemlje i bezbroj manjih koji bi mogli nanijeti štetu satelitima i svemirskim brodovima. Projekt će koštati oko 12 milijuna eura.

‘Ne možete demokratizirati pristup svemiru bez odgovornog odnosa’, kaže direktor tvrtke Swiss Space Systems Pascal Jaussi. ‘Ukoliko se ne pozabavimo problemom svemirskog smeća koje kruži oko Zemlje i njegovim gomilanjem buduće generacije imat će poteškoća u pristupu svemiru’.

Dnevnik.hr